Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Werkplekaanpassingen vindt het belangrijk om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen. We vinden eigenlijk dat iedere ondernemer het als een plicht zou moeten zien om goed na te denken over de impact die het bedrijf heeft op het milieu en de samenleving. Daarom willen ook wij ons steentje bijdragen aan de maatschappij en het milieu niet meer belasten dan nodig is om ons vak goed uit te oefenen. Onze zoektocht naar dat bewuste steentje duurde uiteindelijk helemaal niet zo lang. Bovendien levert deze manier van werken alleen maar voordelen op:
- beter inkopen
- slimmer produceren in eigen beheer
- minder restafval
- gericht op de toekomst en niet achter de feiten aanlopen
- maatschappelijke betrokkenheid
Als je het zo op een rijtje zet, waren we hier eigenlijk al lange tijd mee bezig, maar werd het nog niet altijd zo benoemd:
Werkplekaanpassingen vindt MVO belangrijk!
Hieronder leggen we u uit wat onze vier pijlers zijn:
1. Aanpakken bij de bron: productontwikkeling
In de basis proberen we al te kijken of en hoe we onze producten zo MVO mogelijk in kunnen zetten. Met name voor het deel dat we zelf produceren, hebben we de afgelopen jaren flinke slagen gemaakt. Alleen al door te kijken naar welke onderdelen en materialen je gebruikt en vooral ook wat je niet nodig hebt. Dit heeft onze afvalstroom geminimaliseerd.
In de praktijk:
Tot midden 2015 gebruikten we voor het aanpassen van bureaustoelen standaardstoelen. Hierop voerden we de benodigde aanpassingen uit. We demonteerden de standaardstoelen en bouwden nieuwe onderdelen als aanpassing. Dit resulteerde in een berg afval doordat veel materiaal dat we van de stoelen af moesten halen, niet meer gebruikt kon worden.
In de zomer van 2015 hebben we onze maatwerkstoel, de Temperatio, ontwikkeld. Door de modulaire opbouw kunnen we een stoel geheel naar behoefte opbouwen en hoeven we totaal niets weg te gooien tijdens het productieproces. Het kleine beetje restmateriaal aan stof en schuim vindt zijn weg naar organisaties die er bijvoorbeeld hobbyclubs en scholen mee helpen.
De Temperatio heeft een lange levensduur door het gebruik van kwalitatief goede materialen. Gedurende de levenscyclus van de stoel kunnen we deze keer op keer aanpassen aan een eventuele nieuwe gebruiker door kleine aanpassingen door te voeren. En als de stoel echt ‘op’ is, dan kan alles gescheiden worden en aangeboden aan de diverse verwerkers. Zo kan elk onderdeel weer een nieuw leven in een ander product krijgen.
Werkplekaanpassingen maakt zo veel mogelijk gebruik van het principe van Make, Use & Return.
De levering van de stoel doen we zelf. Zodra een maatwerkstoel is gemonteerd, leveren we deze persoonlijk bij de klant en stellen we de stoel ter plaatse op de juiste manier af. Omdat we de hele productie en aflevering in eigen hand hebben, hoeft de stoel ook niet extra ingepakt te worden. Dat scheelt weer veel materiaal. En dat in een branche waar normaal gesproken elke stoel in plastic geleverd wordt.
2. Constant processen monitoren
Bij elk proces dat we binnen Werkplekaanpassingen doorlopen, wordt bekeken of de aanpassingen ook andere voordelen op kunnen leveren. Door te werken met partners die echt meedenken over hoe we producten kunnen verbeteren, kunnen we ook daadwerkelijk grote verbeteringen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan minder materiaalgebruik door efficiënt te plannen en te plaatsen. En dat is in werkelijk alles door te voeren.
In de praktijk:
Doordat we met ons advieswerk in heel Nederland komen, maken we heel wat kilometers. Eenvoudig plannen en afspraken combineren kost wat meer moeite in het begin, maar levert op den duur hoge rendementen op en efficiënte kilometers. En onze bedrijfsauto rijdt op LPG. De actieradius van een elektrische auto is helaas nog niet toereikend voor ons werkgebied. Bovendien kan een auto met onderhoud door een goede en meedenkende partner lang mee en hoeft echt niet iedere twee jaar vervangen te worden. Ruim 300.000 kilometer op de teller kan gewoon.
Ook zo proberen we bij Werkplekaanpassingen duurzamer te ondernemen.
3. De M van Mens in MVO
Eigenwijs als we zijn, vervangen we dagelijks de M van Maatschappelijk in de M van Mens Verantwoord Ondernemen. Want mensen maken tenslotte de maatschappij. Deze M vinden we erg belangrijk. Als uw medewerkers goed en pijnloos kunnen zitten, dan is dat zeker Verantwoord Ondernemen. En zeker als we medewerkers vanuit verzuim weer terug kunnen brengen in het arbeidsproces.
Ook vinden we dat de V een sociaal aspect heeft in het ondernemen. De jeugd heeft de toekomst en daar waar mogelijk ondersteunen we stagiaires, werkzoekenden en startende ondernemers. We vinden het ook gewoon leuk om starters op de arbeidsmarkt een zetje te kunnen geven.
Projecten met een maatschappelijk karakter verdienen sowieso onze aandacht. We hebben bijvoorbeeld in onze vestigingsplaats Krimpen aan den IJssel de stoel verzorgd voor Sinterklaas, want die kon niet meer goed zitten tijdens zijn bezoeken. En dit feest vinden wij erg belangrijk voor de kids.
4. De Toekomst
Vandaag is het begin van morgen. Ontwikkelingen gaan hard en gelukkig zijn er meer organisaties begaan met MVO. Samenwerken en samen doelen stellen, vinden we erg belangrijk. Maar ook durven om initiatieven te nemen en zaken te onderzoeken vinden we een essentieel onderdeel van ons ondernemers-DNA. Door constant producten te ontwikkelen en de pijlers van ons MVO plan als leidraad te houden, zien we de toekomst met enthousiasme en vertrouwen tegemoet.
Onze MVO-gerichte doelstellingen voor de komende jaren
- Nieuwe producten ontwikkelen uit gerecyclede materialen. Zo gebruiken we meer afval, wat we zowel als bedrijf als privé maken, als grondstof. Maak het verschil!
- Processen blijven monitoren op duurzaamheid, milieu en mensvriendelijkheid en daar waar mogelijk verbeteren.
- Zorgen dat mensen door goede werkplekoplossingen te leveren, deel uit kunnen blijven maken van de maatschappij en zo hun eigen passie kunnen blijven nastreven.
- Open staan voor de maatschappij en haar ontwikkelingen, want de maatschappij dat ben jij en dat zijn wij.
