Door een ergonomische werkplek te realiseren, kunt u zelf iets doen om het risico op spierspanningsklachten te verkleinen. Dan is het is goed om te weten waar u uw muis en toetsenbord moet plaatsen.
Wij hebben het dan vaak over de comfort zone of danger zone.

De tekening hiernaast laat zien in welke houding uw armen, schouders en nek de minste spanning zullen ondervinden (het groene deel). In het rode deel zullen uw armen, nek en schouders te krampachtig en met te veel spanning hun werk uitvoeren. Dat dit laatste de kans op klachten vergroot, zal u niet verbazen.

Wat is uw persoonlijke comfort zone?

Dit is voor iedereen anders. Als u uitgaat van de breedte van uw schouders, en hierbinnen uw armen plaatst, dan zit u goed. Moet u, vanwege een breed toetsenbord, buiten uw comfort zone reiken om met uw muis te kunnen werken, dan komt u dus in uw danger zone. Een compact toetsenbord of een toetsenbord met een los numpad is dan misschien een betere oplossing voor u.
Zorg dat uw armen gebogen in een hoek van ongeveer 90 graden ondersteund worden. Worden uw armen niet goed ondersteund binnen uw comfort zone, kijk dan of de armleggers anders afgesteld kunnen worden. Lukt dit niet, neem dan gerust contact op met Werkplekaanpassingen.
Een laatste punt van aandacht is de afstand tot uw beeldscherm en uw toetsenbord. Hierover vertellen we u de volgende keer meer.

Wilt u niets missen maar ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet zelf, schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte.